Milyen hatással van a koffein a depresszióra?


Milyen hatással van a koffein a depresszióra?

A koffein egy stimuláns, amely a kávéban és a teában jelen van, többek között az ételek és italok között. Ez egy energiarúgást biztosít. A kutatás nem meggyőző abban, hogy a koffein segít -e a depresszióban szenvedő embereknek, vagy a tüneteket rosszabbá teszi -e.

Ebben a cikkben mind a koffein pozitív, mind negatív lehetséges hatásait megvizsgáljuk a depresszióban szenvedő embereknél.

Megvizsgáljuk azt is, hogy mely más ételeket és italokat kell fogyasztaniuk, akiknek a depresszióban szenvedő embereknek, valamint azokat, amelyeket el akarnak kerülni.

Lehetséges előnyök

A koffein és a depresszió kapcsolatának tudományos tanulmányai gyakran kimutatták, hogy a koffein csökkentheti a depresszió előfordulását.

Egyes tanulmányok azt is sugallják, hogy a koffeinbevitel csökkentheti az öngyilkosság előfordulását.

Egy 2016 -os elemzés 11 megfigyelési vizsgálatot vizsgált, amelyek Kínában 1980 és 2015 között zajlottak. Megállapította, hogy a koffein hozzájárult az ember depresszió kockázatának jelentős csökkenéséhez.

12 vizsgálat újabb elemzése a koffein és a depresszió kapcsolatát vizsgálta. Az elemzés 346 913 egyed adatait tartalmazta, akik közül 8146 depresszió volt.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a koffein, különösen akkor, ha a kávéban jelen van, védőhatást gyakorolt a depresszió ellen.

A tanulmány azt is feltárta, hogy a tea kevésbé védekező, mint a kávé, de bizonyos mértékben hatékonyan csökkenti a depressziós kockázatot.

A 80 173 ember adatának 2019. évi elemzése azt találta, hogy a napi egy -négy csésze kávé fogyasztása csökkenti a nők öngyilkossági gondolatának kockázatát. Ez azonban nem befolyásolta a férfiak öngyilkossági gondolatait.

Miért jobb a kávé csökkenteni a depressziós kockázatot, mint a teát? Egy 2014 -es japán tanulmány szerint

A kávé egyes alkotóelemei ellensúlyozhatják a depresszió negatív hatásait. A

kávé klorogénsavat, ferulsavat és koffeinsavat is tartalmaz. Ezek a savak csökkenthetik az idegsejtek gyulladását, amely a depresszióban szenvedő emberek agyában zajlik.

Ez enyhítheti a depresszió által okozott kellemetlenséget és szorongást, amelyek közül néhány gyulladás miatt következik be.

Nem minden tea kevésbé hatékony, mint a kávé a depresszió kockázatának csökkentésében. A tanulmány azt is megállapította, hogy a zöld tea magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, és ugyanolyan hatékony lehet, mint a kávé a depresszió elleni védelemben.

A zöld tea folátot tartalmaz, amely szintén segíthet a depresszióban. A tanulmány a zöld teát és a kávéfogyasztást összekapcsolta a depresszió csökkent kockázatához.

Itt tanulja meg, hogy a koffeinmentes kávé jó -e az egészségére.

Lehetséges kockázatok

Nem minden tanulmány egyetért azzal, hogy a koffeinnek csak pozitív hatása van a depresszióban szenvedő emberekre.

A neurotranszmitterek megszakítása

Egy 2019-es szisztematikus áttekintés arról, hogy a táplálkozás hogyan befolyásolhatja a serdülők depresszióját –

A felülvizsgálat fenntartja, hogy a depresszióban szenvedő emberekben a dopamin hiánya vagy megszakítása alacsony motivációt és stimulánsok vágyát okozhatja.

A GABA hiánya növelheti az ingerlékenységet, a nyugtalanságot, a szorongást és az önkritikát.

A nehéz kávéfogyasztás és a magas koffein bevitel olyan mellékhatásokat eredményezhet, mint például:

  • szorongás
  • megnövekedett vérnyomás
  • szívdobogások
  • émelygés
  • Nyugtalanság

A koffein agitációt, remegést, idegességet és álmosságot is okozhat. Mindezek a tünetek negatív hatással lehetnek a hangulatra.

Ezek a tünetek hasonlóak a test „Fight-vagy Flight” módjához. Ez a test természetes válasza a magas adrenalinra vagy potenciálisan fenyegető helyzetekre. A stimuláns anyagok szintén kiváltják ezt a reakciót.

Ha egy személy túlságosan gyakran kiváltja ezt a választ, ha túlzott mennyiségű koffeint fogyaszt, akkor ez megnövekedett szorongásszintet eredményezhet.

A tünetek súlyosbodása

Számos tanulmány is kimutatta, hogy kapcsolatba lép a kávéfogyasztás és a depresszió növekedése között.

A Rivista Di Psichiatria folyóiratban szereplő 2014 -es áttekintés szerint a koffeinfogyasztás rosszabbá teheti a depressziót azokban az emberekben, akik már hangulati rendellenességekkel rendelkeznek.

A felülvizsgálat kiemelte a fokozott szorongás iránti hajlamot, különösen a szülés utáni depresszióban szenvedők és a pánikrohamokra hajlamos emberek között.

Visszavonás

A koffein stimuláns. Ezért az emberek megvonási tüneteket tapasztalhatnak, ha nem férnek hozzá hozzá. A koffein -visszavonás olyan tüneteket válthat ki, amelyek átfedésben vannak a depresszió és a szorongással. big size tapasztalatok https://harmoniqhealth.com/

A koffein csak ideiglenes lendületet ad az idegrendszernek. Ennek eredményeként a depresszióban szenvedő embereknek súlyosabb csökkenése tapasztalható, ha az stimuláns hatásai elhasználódnak.

A depresszióban szenvedő embereknek csak a koffeint kell fogyasztaniuk.

Ételek és italok, hogy elkerüljék a

Vannak olyan ételek és italok, amelyeket a depresszióban szenvedő embereknek meg kell kerülniük, amikor a betegség hatásainak ellensúlyozására törekszenek.

Az egyik legfontosabb elkerülendő étel a finomított cukor. Függetlenül attól, hogy egy ember keveri a forró italba, vagy megeszi cukorka bár formájában, a kifinomult cukor azonnali rohanást biztosít.

A rohanás után azonban az emberek kimerültnek és alacsonyabb hangulatban érzik magukat, mint a cukor fogyasztása előtt.

Egyéb élelmiszerek, amelyeket a depresszió magas kockázatával rendelkező embereknek minimalizálniuk vagy kerülni kell, a következőket foglalja magában:

  • Mesterséges édesítőszerek: A BMJ 2019. évi áttekintése kapcsolatot talált a mesterséges használata között édesítőszerek és megnövekedett depresszió kockázata.
  • Feldolgozott ételek: A kész ételek és a csomagolt ételek ugyanolyan hatással vannak, mint a cukor. A gyártók ezeket az ételeket gyakran sóval és tartósítószerrel töltik be. A spanyol hallgatókban végzett 2019. évi kohorsz -tanulmány azt találta, hogy azok, akik ultra feldolgozott ételeket fogyasztottak, a legnagyobb depresszió kockázata volt, különösen akkor, ha nem folytattak sok fizikai aktivitást.
  • Hidrogénezett olajok: Ezek jelen vannak a mély sült ételekben, a gyorséttermekben és a sült krumpliban. Az egerekkel végzett 2019. évi tanulmány megállapította, hogy az állatok depressziószerű viselkedést mutattak a magas zsírtartalmú étrendnek való kitettség után.
  • Alkohol: Ez a központi idegrendszer depressziáns. A túl sok alkoholfogyasztás függőséghez vezethet és másnaposságot okozhat, ami jelentősen csökkentheti az ember hangulatát.

olyan ételek, amelyek ellensúlyozhatják a depressziót

Egyetlen étrendi tervnek nincs bizonyított előnye a depresszió kezelésében.

A World Journal of Psychology 2018. évi szisztematikus áttekintése azonban 34 tápanyagot azonosított, amelyek hozzájárulhatnak a depresszióhoz, ha egy személy nem fogyaszt eleget.

Ezek magukban foglalják:

  • omega-3 zsírsavak
  • B-vitaminok
  • cink
  • Vitamin D

Az embereknek néha kiegészíteniük kell ezeket a tápanyagokat a depresszió kezelése során.

A felülvizsgálat 213 étel listáját elemezte, és a fent felsorolt antidepresszáns tápanyagok sűrűsége szerint rangsorolta őket.

A vezető növényi ételek között szerepelt:

  • Vízhírkrém
  • spenót
  • mustár, fehérrépa vagy répa zöldek
  • saláta
  • svájci mandara
  • Friss fűszernövények, például bazsalikom vagy petrezselyem
  • Chicory Greens
  • Pomelo
  • paprika
  • Kale és Collard Greens

Állati ételek, amelyek segíthetnek ezeknek a tápanyagoknak a kiegészítésében:

  • Osztriga
  • Szerves húsok, beleértve a májat, a máj
  • baromfi gibletek
  • kagyló
  • kagylók
  • polip
  • Rák
  • Kecske
  • Tonhal
  • Smelt

A jó pszichológiai és fizikai egészség kulcsa egy változatos, kiegyensúlyozott étrend, amely biztosítja A tápanyagok széles skálája.

Bár a kávé és a tea nem szerepel ebben a listában, a bizonyítékok nem meggyőzőek a depresszióban szenvedő emberek hatásairól. Ezeket az italokat mérsékelten ivás valószínűleg nem káros.

Ha valaki aggódik a lehetséges depresszió miatt, akkor az első lépés az orvossal folytatott konzultáció és a kezelés megkezdése.

Q:

A koffein -kiegészítők jók a depresszió kezelésére?

A:

A koffein ideiglenesen segíthet néhány depressziós embernek, hogy javítsák hangulatukat. Ez azonban a tünetek még rosszabbá teheti. A 400 milligramm koffein fogyasztását általában a legtöbb ember számára biztonságosnak tekintik, de ez magában foglalja az összes napi koffein bevitelt ételekből, italokból és kiegészítőkből.

A koffein tabletta szedése helyett az enyhe depresszió jól reagálhat a koffeinmentes italok mérsékelt fogyasztására (három csésze kávé vagy tea, amely a nap folyamán eloszlik), és jobb választás lehet.

Soha ne öngyógyszeres depressziót, és beszéljen orvosával annak meghatározására, hogy a koffein-kiegészítők közvetlenül a kiegészítés megkezdése előtt vannak-e vagy sem.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

  • Mentális egészség
  • Neurológia/idegtudomány
  • Táplálkozás/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintésből származnak Tanulmányok, tudományos kutatóintézetek, valamint orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents